A műemlékek helyreállításának jelentősége

Az ódon épületek kifürkészhetetlen módon képesek megragadni az emberek figyelmét és a képzeletét, miközben heves érzelmek egész sorát keltik.

Valójában nemzedékek óta szentimentális értékű szimbólumok, és valószínűleg az elkövetkező generációk számára is azok maradnak. De miért olyan fontosak? Miért kell őket megvédeni?

„Mi alakítjuk az épületeinket, és utána az épületeink formálnak minket.”

Ez a híres mondat hangzott el Churchill szájából a Lordok Házához intézett beszédében az alsóház újjáépítéséről szóló értekezleten, miután az a bombázások miatt megrongálódott. Churchill szenvedélyesen hitte, hogy az alsóházat úgy kell helyreállítani, ahogyan eredetileg kinézett.

Az érvelésének a lényege pedig az volt, hogy bár ez egy olyan épület, amely egy teljesen más korszakból származik, a történelmük szimbólumaként kell rá tekinteni, amelynek a megőrzése felbecsülhetetlen.

Tudtad, hogy egy 21. századi épület átlagos élettartama körülbelül 50 év?

A történelmi épületeknek ezzel szemben jóval hosszabb az élettartamuk. Ez különösen igaz azokra, amelyek 1939 előttiek, hiszen olyan minőséget és olyan szintű kivitelezést tükröznek, amellyel a mai modern létesítmények nem tudják felvenni a lépést.

Hogyan érdemes nekikezdeni a helyreállításának?

A műemlékek helyreállításának kulcsfontosságú tényezői közé tartozik a helyreállításukhoz szabott előírások figyelembevétele, az épület eredeti jellegének és szerkezetének megőrzése, valamint annak biztosítása, hogy az anyagok és módszerek az adott időszakhoz igazodjanak.

A legfontosabb azonban, hogy ez az egész procedúra egy átfogó épületfelméréssel kezdődjön, hiszen senki sem tudhatja, hogy az elmúlt évszázadok milyen hatással voltak a szerkezetre. A hagyományos földmérési módszerekkel az épületfelmérés elég hosszadalmas és körülményes lenne, de szerencsére a technológia fejlődésével megjelent a 3D lézerszkennelés.

Lényegében úgy működik, hogy a lézerszkenner fényimpulzust bocsát ki, és ha ez eltalál egy tárgyat vagy egy felületet, akkor visszaverődik. A szkenner megvárja ezt a visszaverődést, és méri a hozzá szükséges időt, amelyből már ki tudja számítani a tárgy távolságát.

A történelmi épületek létfontosságúak hazánk kulturális jelentőségének megőrzésében. Ezért véleményünk szerint alapvető fontosságú, hogy továbbra is időt, pénzt és erőforrásokat fordítsunk ezen örökségek helyreállítására és felújítására.