Durian, a gyümölcsök királya

Létezik egy gyümölcs, amelyet a gyümölcsök királyaként emlegetnek. Azonban ez a gyümölcs rettentően megosztó, mert kettős jellemzőkkel bír.

Azt mondják, hogy ez a világ legbüdösebb és a világ legfinomabb gyümölcse egyben. De hogyan is lehetséges ez? Mielőtt erről több szót ejtenénk, ismerjük meg magát a gyümölcsöt.

Dél-Kelet Ázsiából származik, de ma már népszerűsége miatt több déli területen is ültetik. Például, Indonéziában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Afrikában is. Származási helyén a legnépszerűbb és legértékesebb gyümölcs.

Kinézetre a gyümölcs maga úgy néz ki, mint egy fantasy film beli sárkány tojás. A 15-25 centiméteresre növő termést különböző méretű és formájú tüskék borítják. Ennek a kéregnek a színe változó. Zöld és akár barnás is lehet. Belül található a mag. Ezt vastag puha, hús takarja be, amely fehér vagy sárga színű is lehet.

A hús állaga rendkívül krémes és lágy. Ízét vaníliás, kissé édeskés, gyümölcsös, diós és sajtos jellemzőkkel illetik. De van, aki fokhagyma pudingként emlegeti. Tápanyag tartalma sem utolsó. Rendkívüli vitalizáló hatása van, nagy mennyiségű Omega3 zsírsavat tartalmaz, sok fehérje van benne és állítólag potencia növelésre is képes.

Tápláló, csak bírjuk megenni

De akkor, hogyan lehetséges, hogy ennyire ellentmondásos az emberek hozzáállása ehhez a gyümölcshöz? Hogyan lehet, hogy sokan viszolyognak tőle?

A gyümölcs szaga ennek az oka. Olyan büdös a szag, amit kibocsájt, hogy bizonyos éttermekben nem is szolgálják fel, a tömegközlekedésről pedig egyenesen ki van tiltva. Szagát rothadó vízihulla, hagyma és záptojás keverékeként jellemzik.

A szag okozója egyébként a kén-hidrogén. Ezzel a rothadt szaggal csábítja magához az állatokat, akik a gyümölcsöt és a magokat elfogyasztják, így elősegítve a fa szaporodását.

A felnyitott termés húsa oxidálódni kezd és egyre büdösebb és büdösebb lesz. Ezért a helyiek a gyümölcsöt általában nyersen fogyasztják és a lehető leghamarabb. Készítenek belőle fűszert, mártást és még fagylaltot is.