Mi a különbség a kijelzővédő fólia és az üvegfólia között?

törékeny mobil kijelző védelme kijelzővédő fólia segítségével

Amikor telefonunk védelme kerül szóba, felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb, a kijezővédő fólia, vagy pedig az üvegfólia. Azzal természetesen mindenki egyetért, hogy fontos, hogy mindenképp védeni kell okostelefonunkat a külső behatásokkal szemben, különösen annak képernyőjét, tehát valamilyen fóliára szükség van.

Csak az a kérdés, hogy melyikkel járunk jobban, melyik ad nagyobb védelmet. A Samsung Galaxy A12 üvegfólia például megadja azt a védelmet, amire telefonunknak szüksége van, vagy elegendő a kijelzővédő fólia. Mert árban elég nagy az eltérés a kettő között.

Mire jó a kijelzővédő fólia?

Ez a típusú fólia alapvetően a karcolódástól védi a készüléket. Műanyagból készül, és a kijelzőt az UV sugaraktól, zsírosodástól óvja elsősorban. Valamilyen szinten véd az enyhén savas vagy lúgos behatástól is, azonban a leejtésből adódó repedés, ütődéstől már nem fogja megóvni a kijelzőt.

Tehát ez azt jelenti, ha a zsebünkbe tesszük, ahol már a kulcsunk is ott lapul, vagy bedobjuk a táskába, ahol elég sok minden található, akkor nem fog megkarcolódni a kijező. Azonban, ha véletlenül leverjük az íróasztalról, vagy kiesik a kezünkből, akkor bármi megtörténhet, és sajnos az esetek többségében meg is történik.

Mire jó az üvegfólia?

De ha van például egy iPhone 12 Pro üvegfólia készülékünkön, akkor már sokkal nyugodtabbak lehetünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy focizhatunk telefonunkkal, vagy dobálhatjuk. Ilyet semmiképp ne tegyünk vele, hacsak nem egy tesztkészülékről beszélünk.

Az üvegfóliának van egy nagyon érdekes tulajdonsága, azzal védi meg a kijelző épségét, hogy önmaga törik össze. Tehát az alatta lévő értékes kijelző egyben marad, az üvegfólia pedig kisebb behatás esetén pókhálószerű lesz, de erősebb ütés hatására akár szilánkosra is törhet.

Ennek anyaga edzett üveg, csak az egyszerűség kedvéért hívjuk üvegfóliának. Megfelelő, és komoly védelmet ad készülékünknek. Természetesen ellenáll a karcoknak, illetve megvédi a telefont leejtéskor. Az erősebb nyomástól is véd, tehát ha a farzsebünkben van, és leülünk egy kemény felületre, nem lesz baj a telefonunknak.

Az viszont elképzelhető, hogy az üvegfólia tönkre megy, és le kell cserélnünk.