Kókuszvíz, a csodaital ami formában tart

A kókuszvíz népszerűsége az elmúlt néhány évben nőtt meg, de ez a „természet sportitalának” nevezett ital már évszázadok óta létezik. Az enyhén édes és diós ízéről ismert frissítő ital önmagában vagy turmixokban és egyéb turmixokban is remekül fogyasztható.

A kókuszvíz a fiatal kókuszdió belsejében található tiszta folyadék, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Különbözik a kókusztejtől, amely krémfehér színű, és a kókuszdió húsát tartalmazza.

Íme minden, amit a trópusi italról tudni kell, beleértve a tápanyag tartalmi tényeket és az egészségügyi előnyöket.

A kókuszvíz fogyasztásának 5 fontos egészségügyi előnye

1. Rengeteg tápanyagot és elektrolitot biztosít.

A kókuszvíz egyaránt beleillik az alacsony kalória tartalmú és az alacsony cukor tartalmú diétákba, mivel csészénként csak körülbelül 45 kalória és körülbelül 11 gramm cukor van benne. Ráadásul természetes módon tele van elektrolitokkal, többek között káliummal, magnéziummal és foszforral.

Bár a tápértékadatok kissé eltérhetnek a kókuszdió származási helyétől, valamint a kókuszdió érettségétől függően, egy átlagos 2 dl-es pohár kókuszvízben 25mg nátrium, 470mg kálium, 4% kalcium, 4% magnézium és mindössze 11 gramm szénhidrát található.

2. Segítheti az edzés utáni regenerálódást

A kókuszvíz számos elektrolitban, köztük káliumban, nátriumban és magnéziumban bővelkedik. Ha megizzaszt az edzés, különösen a nyári hónapokban, amikor esetleg többet izzadsz, a kókuszvíz nagyon hasznosnak bizonyulhat.

A kókuszvízben lévő elektrolitok segíthetnek a folyadékegyensúly szabályozásában, megelőzhetik a kiszáradást, és még a megfelelő izomműködést is biztosítják. Természetesen arra is ügyelni kell, hogy az edzés után elegendő szénhidrátot és fehérjét is fogyasszunk.

3. Csökkentheti a vérnyomást és a stroke kockázatát

A banán hírhedt a magas káliumtartalmáról, de már egy csésze kókuszvíz több káliumot tartalmaz, mint egy közepes méretű banán.

A kutatások szerint a káliumban gazdag étrend támogathatja a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, és még a stroke ellen is védelmet nyújt. A kókuszvíz kiegészítése más káliumban gazdag élelmiszerekkel az étrendben ideális, ha az egészséges szív támogatásáról van szó.

4. Támogathatja a jó emésztést

A kókuszvíz magnéziumot tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely segít mozgásban tartani a dolgokat és megelőzni a székrekedést. A megfelelő hidratáltság általában véve is fontos a bélműködés szabályozásának elősegítése szempontjából.

5. Egészségessé teheti a bőrt

A megfelelő hidratálás hiánya száraz, feszülő, sőt hámló bőrhöz vezethet. A kókuszvíz fogyasztása hozzájárulhat a napi hidratálási szükségletek kielégítéséhez, ami elősegíti a vérkeringést és a ragyogó bőrt.

A kókuszvíz bizonyos fajtái C-vitaminnal vannak dúsítva, amely egy sor antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, és természetes módon serkenti a kollagénszintézist, ami segíthet megőrizni a bőr feszességét és fiatalos kinézetét.