Miért egészséges a beltéri sziklamászás

A beltéri sziklamászás nagyszerű módja annak, hogy megdolgozz az állóképességedért, erősítsd az izmaid és felpezsdítsd az egyensúlyodat. Ez egy izgalmas sport, amelyet gyakorlatilag bárki, bármilyen korú és kondíciójú ember is űzhet.

A beltéri sziklamászás ugyanazokat az egészségügyi előnyöket kínálja, mint a szabadtéri mászás – az utazási idő, a bogarak és a csúszómászók okozta gondok nélkül.

Íme a beltéri sziklamászás 5 legfontosabb egészségügyi előnye

1. Erősíti az izmaidat, miközben alacsony a terhelés.

A beltéri sziklamászás gyakorlatilag a tested minden nagyobb izomcsoportját igénybe veszi, így remek egésztestes alternatívája az edzőtermi edzésnek. A karjaid és lábaid nagy izmait használod, hogy felhúzd a tested a falon, miközben a hasizmaid dolgoznak, hogy stabilan és kiegyensúlyozottan tartsanak.

A sziklamászás alacsony terhelésű gyakorlat, ami azt jelenti, hogy kíméli a testedet, különösen az ízületeidet, miközben még mindig remek egésztestes edzés.

2. Javítja a rugalmasságot

A beltéri mászófal megmászásával járó nyújtás, nyújtás és mászás jelentősen javíthatja az általános rugalmasságot és mozgástartományt, ami viszont segít karcsú, tónusos megjelenést kölcsönözni a testednek.

3. Pozitív kihívást jelent a szív- és érrendszered számára

Egy beltéri pályán felmászni kemény munka, ami azt jelenti, hogy ez növeli pulzusod attól a pillanattól kezdve, hogy az első lábra lépsz, egészen addig, amíg a csúcsra nem érsz. Ez segíthet fokozni az állóképességedet, kalóriát égetni, valamint erősíteni a szívedet és a tüdődet.

4. Küzd a krónikus betegségek ellen

Mint minden olyan erőteljes testmozgás, amelyet 20 percig vagy hosszabb ideig végeznek egyhuzamban, a helyi sziklamászóteremben eltöltött idő segíthet csökkenteni a krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, sőt, a rák egyes formáinak kialakulásának kockázatát.

Sőt, a sziklamászás bizonyítottan hatékony, teljesen természetes módja a krónikus stressz káros hatásai elleni küzdelemnek, köszönhetően annak, hogy a fal megmászása a teljesítés igazi jó érzéséhez vezet.

5. Segíthet a koordináció javításában

Ha mindig is küzdöttél a fizikai koordinációval, a beltéri sziklamászás segíthet a jobb kéz és szem koordináció fejlesztésében, miközben növeli a térérzékedet.

A beltéri sziklamászás fokozhatja a kognitív és problémamegoldó készségeidet, mert ahhoz, hogy elérd a fal tetejét, gondosan meg kell tervezned a mozdulataidat, és ez a mindennapi tevékenységeiddel kapcsolatos valós javulást is eredményezhet.