Egészség Magazin

A legnépszerűbb aszalt gyümölcsök és magvak Magyarországon

Tulajdonképpen mit hívunk aszalt gyümölcsnek?

Az aszalt gyümölcs olyan kiszárított gyümölcs, amelynek szinte teljes víztartalmát aszalási módszerekkel eltávolították. A gyümölcs a folyamat során összezsugorodik, így egy kicsi, energiában gazdag szárított gyümölcs marad. A mazsola a legelterjedtebb fajta, ezt követi a datolya, az aszalt szilva, a füge és a sárgabarack.

A szárított gyümölcsök más fajtái is kaphatók, néha kandírozott (cukrozott) formában. Ezek közé tartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma.

Az aszalt gyümölcsök sokkal tovább eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus rágcsálnivalót jelenthetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtőszekrény és hirtelen kellhet nagyobb mennyiségű energia. Azok számára is jó választás lehet az aszalt gyümölcsök fogyasztása, akik hirtelen szoktak megszédülni a vércukorszint miatt és mondjuk eddig szőlőcukrot szopogattak vagy cukros folyadékot fogyasztottak. Ők is tarthatnak egy kisebb dobozkában vagy zacskóban maguknál némi aszalt gyümölcsöt, melyet szükség esetén pillanatok alatt el lehet majszolni.

A LÉNYEG:

A szárított gyümölcsök víztartalmának nagy részét eltávolították. A leggyakoribb fajták a mazsola, a datolya, az aszalt szilva, a füge és a sárgabarack.

Az aszalt gyümölcsök tele vannak mikrotápanyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal

  • Az aszalt gyümölcsök rendkívül táplálóak.
  • Egy darab aszalt gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb csomagba sűrítve.
  • Az aszalt gyümölcsök súlyra számítva akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a friss gyümölcsök.
  • Ezért egy adag számos vitamin és ásványi anyag, például a folsav napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja
  • Vannak azonban kivételek. Például a C-vitamin-tartalom jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.
  • Az aszalt gyümölcsök általában sok rostot tartalmaznak, és nagyszerű antioxidáns-, különösen polifenolforrás.
  • A polifenol antioxidánsok olyan egészségügyi előnyökkel járnak, mint a jobb vérkeringés, a jobb emésztés, a csökkent oxidatív károsodás és számos betegség kockázatának csökkenése.

A LÉNYEG:

Az aszalt gyümölcs rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Magas a fenolos antioxidánsok tartalma is, amelyeknek számos egészségügyi előnye van.

A legnépszerűbb aszalt gyümölcsök itthon

1: Mandula

A mandula gyakran fogyasztott száraz gyümölcs, mert számos egészségügyi előnye van. A mandula gazdag E-vitaminban, illóolajokban és antioxidánsokban, amelyek mind a felnőttek, mind a gyerekek számára előnyösek. Fogyasztható nyersen, vagy pörkölt formában. A legjobb eredmény érdekében fogyassz naponta kis mennyiségű áztatott mandulát reggelente az egészséges és fitt test érdekében. A mandula előnyei a következők:

  • Egészségesen tartja a szívet
  • Segít a súlyszabályozásban
  • Egészségesen tartja a bőrt és a hajat
  • Szabályozza a vércukorszintet

2: Dió

A dió egymagvú, kemény, kőszerű gyümölcs, amely tele van omega-3 zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és fehérjékkel. Számos előnye miatt beillesztheted a napi étrendedbe. A dióban található zsírsavak segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő zsírt és egészségesen tartani a szívet. Íme a dió néhány előnye.

  • Csökkenti a stresszt
  • Megelőzi a rákot
  • Jó a bőrnek és a hajnak

3: Kesudió

A kesudió nagyon híres Indiában finom ízéről és krémes állagáról. Nagy mennyiségben látja el szervezetét E-vitaminnal, B6-vitaminnal, fehérjékkel és magnéziummal. A kesudió előnyei –

  • Segít a fogyásban
  • Csökkenti a rossz koleszterinszintet
  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

4: datolya

Azt kell mondjam, hogy az egyik kedvencem, főleg a prémium királydatolya! A datolya trópusi gyümölcs, amely lehet száraz vagy nedves. A száraz datolya tele van emésztési rostokkal, és segít hosszú ideig jóllakottan tartani, elnyomva a sóvárgást. Ez a vasban gazdag gyümölcs számos módon segíti szervezetünket az egészségünk megőrzésében. A datolya előnyei a következők –

  • Segít a súlycsökkentésben
  • Növeli a hemoglobinszintet
  • Fokozza az energiát
  • Fokozza a bélrendszer egészségét

5: sárgabarack

A sárgabarack elnyomhatja az éhségérzetet, mivel olyan alapvető tápanyagokkal látja el Önt, mint az A-vitamin, az E-vitamin, a magnézium és a réz. Emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a belső fertőzések elleni küzdelemben. Íme a sárgabarack néhány előnye:

  • Jó a szemnek
  • Egészségesen tartja a csontokat és a bőrt
  • Segít a fogyásban

6: Mazsola

A mazsola alapvetően édes (kis savanykás felütéssel) szárított szőlő. Gazdag vasforrás, és nagyon hasznos a vérszegénység kezelésére. A napi egy marék mazsola kiváló lehet az emésztőrendszer számára, és segíthet a savasság és a székrekedés kezelésében. A mazsola előnyei a következők.

  • Elősegíti a fogyást
  • Kezeli a székrekedést és a savasságot
  • Kezeli a vérszegénységet

7: Pisztácia

Azok számára, akiknek szokásuk az állandó evés, a pisztácia jó választás lehet. A pisztácia képes elnyomni az éhségérzetet, és segít a szervezetnek hosszabb ideig jóllakottnak érezni magát. Gazdag olajsavban és antioxidánsokban, karotinokban, E-vitaminban, rézben, mangánban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, szelénben, cinkben és polifenolos antioxidánsban. Ez a szív alakú száraz gyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos előnyös tulajdonságot biztosítanak.

  • Megelőzi a cukorbetegséget
  • Csökkenti a rossz koleszterinszintet
  • Erősíti az immunitást
  • Segít a súlycsökkentésben

Mogyoró

A Corylus fákból származó mogyoró vitaminokban, ásványi anyagokban, zsírokban és fehérjében gazdag. A mogyoró édes ízű dióféle, amelyet nyersen, pörkölve vagy péppé őrölve fogyasztanak, és mártogatósnak vagy különböző ételek kiegészítőjeként használják. A mogyoró természetes cukrokat tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy sokáig jóllakott maradj. Ezeknek a kerek alakú gyümölcsöknek számos előnye van.

  • A mogyoró bizonyítottan javítja a szív egészségét.
  • Az is ismert, hogy segít az egészséges bélmozgásban.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik. Magas a cukortartalma és számos, a szervezet számára fontos tápanyagot is tartalmaz. Segít kielégíteni a cukor iránti vágyat és jóllakatni az édesszájúakat 🙂 Ezek mellett táplálkozási előnyöket nyújt biztosít azok számára is, akik székrekedéssel küszködnek. Számukra ajánlott egy adag aszalt szilvát elfogyasztani egy pohár langyos tejjel megfejelve. Az aszalt szilvában bőségesen van A-vitamin, K-vitamin, szénhidrát és rostok.

  • Az aszalt szilva segít a csontok és az izmok erősítésében és építésében.
  • Segít a koleszterinszint kezelésében is.
  • Jótékony hatással van az emésztésre is.

Szárított füge

A füge zöld vagy lila is lehet a szárítást megelőzően. A szárított füge enyhén narancssárga színű, és több száz apró mag található benne. Az enyhén édes, aszalt füge hihetlenül nagy tápértékkel bír. Tele van többek között vitaminokkal, magnéziummal, vassal és kalciummal.

  • A füge csodákra képes, ha légzőszervi vagy reproduktív problémáktól szenved.
  • Segít a csontsűrűség javításában is.

Az aszalt gyümölcsök és diófélék nagyon fontos részét képezik étrendünknek, mivel számos tápanyagot tartalmaznak. Kiegyensúlyozott mennyiségben történő fogyasztása javíthat a megjelenésünkön és a közérzetünkön. Reméljük, hogy te is elég aszalt gyümölcsöt és olajos magot fogyasztasz a hétköznapok során.