Miért olyan jó egy permetező?

Minden kertész szembesülhet a növényeken élősködő parazitákkal vagy betegségekkel, melyek megoldásához nem csak innovatív vegyszerekre van szükség, hanem egy megfelelő permetező eszközre is.

Szerencsére manapság nagyon könnyű ezek beszerzése, hiszen a kertészeti webáruházak széles választékkal várják az ügyfeleiket.

A permetező kiválasztása

A kerti permetező minden kertész számára nélkülözhetetlen dolog, akárhogy is nézzük. Ebben a cikkben megismerhetjük azt a 4 típust, ami nagyban hozzájárulhat a hatékony kerti munkához: kézi, pumpás, hátizsákos és benzines permetező.

Mi köztük a különbség?

A kézi permetező jól használható üvegházakban, kis virágágyásoknál és a kertben lévő ágyások feldolgozásakor. Nagyon kompakt, könnyen tárolható és használható. Az ilyen modellek kényelmes vállpántokkal kaphatók, amelyeknek köszönhetően könnyen mozoghatunk az adott helyszínen.

A szivattyús permetező kiváló bokrok és fák, valamint nagy területek kezelésére. A tartályának térfogata 3 és 12 liter között változik. A maximális sugárnyomás eléréséhez manuálisan kell pumpálni a levegőt a szivattyúval.

A háti permetező már nagyobb méretű. Nagy területeken, akár 50 hektáron is használható. Az ilyen permetező tartályának térfogata 12 és 20 liter közötti. A vele történő munka befejezése után alaposan mossunk kezet és arcot szappannal, majd zuhanyozzunk le.

A benzines permetezőket nagyobb léptékben történő használatra tervezték. Egy ilyen eszköz a legtöbbször benzinnel működik, ami égésterméket bocsát ki a használata közben, a kezelendő terület nagysága azonban mindenképpen indokolja a bevetését.

Mindenképpen szükség van permetezőre, ha:

  • kertes telekkel rendelkező ház tulajdonosai vagyunk
  • üvegházak és ágyások találhatók a helyszínen
  • gyümölcsfákat és bokrokat termesztünk
  • vagy hasznos ajándékot keresünk egy olyan hozzátartozónknak, akinek kertje vagy veteményese van.

Szerencsére a választási lehetőségek sokasága lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő permetező modellt.