Milyen tényezőkre figyeljünk az ételtermosz választás során?

Akár az iskolába, akár az irodába, vagy egy hosszabb utazásra készülünk, egy étel termosz segítségével könnyedén magunkkal vihetünk egy finom meleg ebédet, ami még a legrosszabb napot is képes derűssé varázsolni.

Ez a termék ugyanis akár egész nap meg tudja tartani a benne tárolt élelmiszerek hőmérsékletét. De mivel az interneten többféle verzió is fellelhető belőlük, ezért annak biztosítása érdekében, hogy az általunk kiválasztott utazó bögre minőségi legyen, nem árt néhány dolgot szem előtt tartani.

Hőtartó képesség

Mint, ahogy azt már az előbb is említettük az étel termosz egyik legfontosabb feladata a főételek és a levesek melegen tartása. Hogy ezt mennyi ideig képes megoldani, több minden is befolyásolhatja, köztük a termosz anyaga és a nyakának kiképzése, amely a két falának találkozásánál található.

A szigetelés szempontjából a dupla falú, rozsdamentes acél termoszok a legjobbak. Ezeknek a nagyobb súlya azonban sokakat arra késztet, hogy inkább a műanyag darabok tegyék le a voksukat, amelyek kevésbé jól tartják a hőt, de még viszonylag jól használhatóak.

Kényelmes étkezés és tisztíthatóság

Az általunk kiszemelt ételtermosz hiába tud jól szigetelni, ha egy igazi kínszenvedéssel ér fel kihalászni belőle az ételt. A szélesszájú kivitelek ebben tekintetben sokkal jobb választásnak bizonyulnak, mivel egy kanál segítségével könnyedén elérhető az aljuk.

Az az ételtermosz, amelyet nem tisztítanak meg rendszeresen, a különböző kórokozók melegágyaként szolgálhat, amelyek a későbbiekben akár komolyabb egészségügyi problémák kialakulásáért is felelhetnek. Ezért mindenképpen arra kell törekednünk, hogy olyan típust válasszunk, amely könnyen tisztítható akár egy egyszerű, semleges mosogatószeres vízzel is. Abban az esetben pedig, ha esetleg olyan étel volt benne, amely erőteljesebb illata van, akkor érdemes ecetes vízzel is átmosni.

Végül pedig a méret Az ideális méretet leginkább az határozza meg, hogy mennyi ételre van szükségünk a nap folyamán. Egy 550 ml-es verzióba már általában belefér annyi finomság, amelytől jól lakunk majd. De, ha például egy hosszabb autóút előtt állunk, amely során nem nagyon van idő megállni, akkor az egyliteres utazóbögre lesz a megfelelő választás számunkra.