Konferencia a magyarországi zsidó sportról

Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből

2019. 03. 22.

„Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből” címmel rendezett konferenciát az EMG 2019 Sport Kft., a Testnevelési Egyetemmel és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeummal közösen.

Bevezető

Sterbenz Tamás, általános rektorhelyettes, Testnevelési Egyetem

A bevezető előadás összefoglalója

Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese bevezetőjében többek között arról beszélt, fontos tudni, hogy a zsidóság mivel járult hozzá a magyar sport történetéhez.

Sportkonf/img-8958.JPG

Videó a bevezető előadásról

A Maccabi-mozgalom története

Stella Syrkin, ügyvezető igazgató, Európai Maccabi Szövetség

Az előadás összefoglalója

Stella Syrkin a Maccabi-mozgalom történetét mutatta be. Az első zsidó sportklub 1895-ben alakult, Isztambulban. Ott élő német zsidók alapították, miután nem csatlakozhattak más egyesülethez. Ezután sorra alakultak a különböző egyesületek, és a Maccabi hamarosan nem csak sport, hanem ifjúsági és kulturális mozgalommá is vált. 1921-ben Karlovy Varyban meg is alakult a Maccabi Világszövetség, majd 8 évvel később Prágában megrendezték az első Maccabi Európa Játékokat, három évvel később Tel Avivban az első Világjátékokat. Mára pedig a Maccabiah a világ harmadik legnagyobb multisport eseményévé vált, az olimpia és az Universiade után.

Sportkonf/img-8997jo.jpg

Videó az előadásról

Letöltések

A Maccabi VAC története

Jusztin Ádám, elnök, Maccabi VAC

Az előadás összefoglalója

Jusztin Ádám, a 15. Maccabi Európa Játékok szervezőbizottságának társelnöke a magyar Maccabi-mozgalom, a Maccabi VAC sportegyesület történelméről beszélt, amely 1906-ban alakult, első magyarországi cionista multisport egyesületként. A Maccabi VAC is több volt sportegyesületnél, hiszen kulturális programokat is szervezett. A legeredményesebb időszaka az 1920-as, 30-as években volt, de a zsidótörvények hamarosan ellehetetlenítették a működését, majd 1941-ben be is tiltották. Az egyesület sok tagja, vezetője a Holocaust áldozata lett. A háború után a kommunista diktatúra sem engedte a Maccabi VAC újjáalapítását. Az áttörés végül 1989-ben következett be.

Sportkonf/img-9070b.JPG

Videó az előadásról

Letöltések

A Magyar Testgyakorlók Köre története

Dr. Deutsch Tamás, elnök, MTK

Az előadás összefoglalója

Deutsch Tamás, a 15. Maccabi Európa Játékok Védnöki Testületének elnöke a 131 éves MTK történetét mutatta be, amelyet annak idején két okból alapítottak: egyrészt azért, mert a mindennapokban lassan haladt az emancipáció, másrészt azért, mert a többi egyesület elég konzervatív volt, és a tornán és atlétikán kívül nem nagyon volt más sportra lehetőség. Az MTK volt az első egyesület, amelyben sportolhattak nők, vagy amelyben külföldi edzők és külföldi sportolók voltak. A vészkorszak az MTK-t is érintette, sok sportolója, vezetője, szurkolója áldozatául esett, 1942-ben be is tiltották. 1945-ben újjáalakult, de a kommunista diktatúra a színei elhagyására és többszöri névváltoztatásra kényszerítette. Az identitását csak a 70-es, 80-as években kezdte újraéleszteni a klub, amely mindig világi sportegyesület volt, de ezer szállal kötődik a budapesti zsidó közösséghez.

Sportkonf/img-9194b.JPG

Videó az előadásról

Letöltések

Kerekasztal-beszélgetés: A labdarúgás története

Dénes Tamás, sporttörténész, Kő András, újságíró, Szegedi Péter, sporttörténész

1 / 21
2 / 21
3 / 21
4 / 21
5 / 21
6 / 21
7 / 21
8 / 21
9 / 21
10 / 21
11 / 21
12 / 21
13 / 21
14 / 21
15 / 21
16 / 21
17 / 21
18 / 21
19 / 21
20 / 21
21 / 21

A kerekasztal-beszélgetés összefoglalója

Kő András újságíró, valamint Szegedi Péter és Dénes Tamás sporttörténészek a labdarúgás történetét idézték fel, külön kiemelve a két csapat szerepét: azokét a játékosokét és edzőkét, akik komoly sikereket értek el, például a nemzetközi karriert befutó Guttmann Béláét.

Sportkonf/img-9219b.JPG

Videó a kerekasztal-beszélgetésről

A legismertebb magyarországi zsidó származású sportemberek

Dr. Szabó Lajos, kandidátus, igazgató, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

Az előadó a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója. Évtizedek óta kutatja a magyar sport történetét, ezen belül kiemelten foglalkozik az olimpiák történetével. A magyar zsidó származású sportolókról 1993-ban, Tel Avivban készítette az első kiállítását, azóta is számos kiállítás és kiadvány megvalósításában közreműködött.

Az előadás összefoglalója

Szabó Lajos arról beszélt, hogy miért fontos a kisebbségeknél a sport: identitást tud képezni. Ezután bemutatta a legsikeresebb zsidó származású sportembereket, az első olimpiai bajnok Hajós Alfrédtól és az első világbajnok Kronberger Lilitől vívó-, birkózó és vízilabda-bajnokokig.

Sportkonf/img-9333.JPG

Videó az előadásról

Letöltések

Zsidó sportdiplomaták, mecénások

Dr. Szikora Katalin, sporttörténész, nyugalmazott egyetemi docens, Testnevelési Egyetem

Az előadó sporttörténész, a Testnevelési Egyetem nyugalmazott egyetemi docense. Kutatási területe az olimpiatörténet, az egyetemes és magyar sporttörténet, valamint a sportdiplomácia.

Az előadás összefoglalója

Szikora Katalin zsidó származású sportdiplomaták (Kemény Ferenc és Mező Ferenc), sportvezetők (Fischer Mór, Donáth Leó, Brüll Alfréd) és mecénások (Goldberger Leó, Aschner Lipót, Weiss Manfréd) élettörténetét mutatta be.

Sportkonf/img-9350c.JPG

Videó az előadásról

Letöltések

Loading